fbpx

Tetőre telepített napelemes rendszerek villám- és túlfeszültség-védelme

/, Solar/Tetőre telepített napelemes rendszerek villám- és túlfeszültség-védelme

Villámkockázat napelemes rendszereknél

A saját villamosenergia fogyasztás gazdaságos megtermelése és bizonyos mértékű függetlenségre való törekvés az energiaellátásban a napelemes rendszereket a jövőben a villamos installáció alapvető elemévé fogják tenni.
Látni kell azonban azt is, hogy a napelemes rendszerek az időjárás viszontagságainak ki vannak téve és ezeket évtizedeken át el kell viselniük.
A napelemes rendszerek vezetékeit általában bevezetik az épület belsejébe, ahol gyakran igen hosszú vezetékszakaszok szükségesek a hálózati csatlakozási pont eléréséhez.
A villámkisülések sugárzott és vezetett csatolással villamos zavarokat idéznek elő. A vezetékek hosszának vagy a vezetékhurkok nagyságának növekedése a zavaró hatást erősíti. A túlfeszültségek okozta károk nemcsak a csatlakoztatott napelem modulokban, inverterekben,és azok elektronikájában fordulhatnak elő, hanem az épület más berendezéseiben is.
Ha a túlfeszültség a villamos hálózattól független, úgynevezett sziget üzemmódú napelemes rendszerbe csatolódik be, akkor a napelemes rendszer által ellátott berendezésekben (például gyógyászati készülékekben,vízellátó berendezésekben, stb.) is üzemzavart idézhet elő.

Villámvédelem szükségessége épületeken

Az épületet érő közvetlen villámcsapásnál legfontosabb védelmi szempont a személyek védelme, és a hatásos tűzmegelőzés.
A leggyakoribb tűzgyújtó tényező maga a villámkisüléssel felszabaduló energia. A napelemes rendszerek tervezésénél mindig az első kérdés, hogy van-e az épületen már meglévő villámvédelem.

Túlfeszültség-védelem alkalmazásának szükségessége napelemes rendszerekben

A villamos vezetékekben a villámkisülés túlfeszültséget indukál. Az ilyen feszültségcsúcsok okozta károk elkerülése érdekében a villamos rendszerekbe túlfeszültség-védelmi készülékeket (SPD: angolul Surge Protective Device) építenek be. Ezeket a védendő készülékek elé, a váltakozó áramú (AC – pld. DEHN GUARD), az egyenáramú (DC – pld. DEHN CUBE), és az adat (jelvezetéki) oldalon kell beépíteni.

Vezetékek nyomvonalvezetése napelemes rendszereknél

A vezetékek telepítésénél a vezetékhurkok kialakulását kerülni kell mivel ezek jelentős túlfeszültségeket okozhatnak.

Napelemes rendszerek földelése

A napelem modulok zömét fém tartószerkezetre rögzítik. A napelem modulok egyenáramú (DC) oldali részei az MSZ HD 60364-4-41 szabvány szerint kettős vagy megerősített szigetelésűek. A napelem modulok és az inverterek technológiailag sokféle felépítésűek lehetnek (például lehetnek galvanikusan leválasztottak vagy pólusföldeltek).
A földelési követelményekben is megjelenik ez a sokféleség. Ezen túl az inverterekbe beépített szigetelésellenőrzés csak akkor tekinthető folyamatosan hatásosnak, ha a tartószerkezet a földeléssel összeköttetésben van. Erre sok évig működő, megbízható csatlakozást kell létrehozni mint pld a DEHN UNI földelőkapocs-al.

Kérjen részletes felmérést cégünktől az épület villám- túlfesültségvédelmi, földelési javaslatára.

By |2018-12-06T12:01:44+00:00augusztus 21st, 2016|Kategoria nélkül, Solar|0 Comments

A szerzőről:

Értékelje

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..