Mono vagy polikristályos napelem?

Az alábbi gondolatok segítenek a helyes szolárpanel technológia kiválasztásában.

Jelenleg a piacon a legelterjedtebb, legkiforrottabb a kristályos technológia amit 1954 óta használnak tömeggyártásban. A napelemek a kristályos technológia esetén nagy tisztaságú szilícium cellákból épülnek fel, melyek sorba kötve és vízmentesen egy üveglap és egy műanyag hátlap közé laminálva kerülnek gyártásra.

A gyártási technológia függvényében kétfajta napelemet különböztetünk meg: monokristályos és polikristályost. A különbség a két technológia között a szilícium tömbök előállításában van, amiből a cellákat vágják:

  • A) a monokristályos szilíciumot elektromos térben húzzák ki henger alakúra, és a szilícium egy tömbben dermed meg (ezért mono, azaz “egy” kristályos).
  • B) a polikristályos cellákat öntik négyzet alapú tömbökbe, eközben a szilícium több kristályban dermed meg (innen a poli, azaz “több” kristályos név).

Az alábbi táblázat felvázolja röviden az polikristályos illetve monokristályos panelek előnyeit és hátrányait:

Mire kell figyelni panel kiválasztásakor:

  1. A panelek névleges teljesítményét laboratóriumi körülmények között állapítják meg a gyártók. Mértékegysége Watt- Peak (Wp) és a valós körülmények között akár 5-10%-os szórással is találkozhatunk. Ezért nem mindegy, hogy milyen gyártó termékét választjuk. Cégünk csak olyan termékeket forgalmaz melyek pozitív teljesítmény toleranciával rendelkeznek inkább.
  2. A panelek teljesítménye nagyban függ a környezeti hőmérséklettől. Ezt a paramétert hőmérséklet teljesítménytényezőnek hívják. Példaképpen ha egy panel 25C-on 250Wp-ot termel akkor ugyanez a panel egy 50C-os tetőhőmérsékleten (ami magyarországi viszonylatban teljesen normális) akár csak 225Wp-ot vagy kevesebbet tud termelni. Tipikusan a monokristályos panelek jobban termelnek mint a polikristályosak magyarországi körülmények között.
  3. Panel hatásfoka gyakorlatilag azt jelenti, hogy egységnyi területen (négyzetméteren vagy szabványosított panelméreten 1,6m x 1m) mekkora teljesítményt tud termelni a panel. Ahol kevesebb a hely, ott érdemesebb nagyobb teljesítményű paneleket választani. Ezek tipikusan monokristályos panelek. Cégünk LG (12év garancia) és Panasonic (15év garancia) monokristályos paneleit forgalmazza. Az LG az utóbbi években több díjat is nyert a világ legnagyobb szolár kiállításán az InterSolaron.
  4. Panelek teljesítmény vesztése az évek során egy fontos kérdés egy 25-30 éves beruházás esetén. Az általános prospektus adat szerint általában 10 év után 90%-os teljesítményre számíthatunk, utána pedig 25 év végére 80%-ra csökken a teljesítmény. Általunk forgalmazott panelek pozitív tartalékkal teljesítik ezt a feltételt, pld. az LG panelek esetében (LG Mono X) 0,6%-os éves teljesítmény romlással számolhatunk, valamint a teljesítmény romlás lineáris pld. a Trina Solar panelek esetén (Trina Solar poli).
  5. Termékgaranciát és teljesítménygaranciát meg kell különböztetni: míg az első 2-12 év között mozoghat és a panelre vonatkozó, a második a panelgyártó által biztosított teljesítményre vonatkozik a 4. pontban leírtak szerint.

Cégünk a világ legnagyobb első két cégének termékeit forgalmazza:

top10_napelem_gyarto_2016