Világításvezérlés

A világításvezérlés egyike a KNX alapú okos otthon funkcióinak. A világítástechnika fejlődésével, a LED világítás széleskörű alkalmazásával a hagyományos izzóknál megszokott vezérlés is megváltozott, s ez igaz főleg a dimmelési (fényerőszabályozható)- valamint a különböző színű (RGBW – Red Green Blue White) LED izzók, LED szalag, LED csík, LED reflektorok hangulatfény megoldásokra . Míg korábban a fel-, lekapcsolás mellett hagyományos dimmerekkel tudtuk a fényerőt szabályozni, manapság különleges LED lámpák vezérlésére optimalizált eszközök segítségével tudjuk ezt megtenni avagy kevert színt generálni.

Továbbá a buszos-, rádiós rendszerű okos otthonok előnye a hagyományos villanykapcsolóhoz képest az, hogy elfelejthetjük a kereszt-, váltókapcsolók fogalmát és azzal járó sokszor macerás, nehezen követhető kábelezést. Egyszerű programozással, egy gombnyomásra bármit bárhonnan fel/le lehet kapcsolni, dimmelni, díszvilágítást állítani akár a ház egészére is.

Alap vezérlési módok

Háromféle vezérlési módot tudunk megkülönböztetni:
1. Összes világítási armatúra kapcsolása kapcsoló aktorok segítségével,
2. Világítási armatúrák dimmelése univerzális dimmelő aktorok segítségével,
3. Világítási armatúrák dimmelése, színvezérlése világításvezérlő/kapcsoló/dimmelő kontrollerek segítségével.

Kapcsoló aktorok

A kapcsoló aktorok alapvetően okos reléként működnek, a buszon / rádióhullámon érkezett utasítás hatására bekapcsolnak vagy kikapcsolnak. Kétféle kivitelben léteznek: az egyik típust központi elosztószekrénybe lehet szerelni és akár 20 kapcsolt világítási áramkört is le tud kezelni egy eszköz. A másik típus, a fali dobozba szerelt kapcsoló aktor, mely tipikusan 1-2 áramkört tud kapcsolni.

Univerzális dimmelő aktorok

A dimmelés lehetősége kényelmi, illetve energiatakarékossági potenciált képvisel. Példaként a komfortunkat egy kellemes vacsorafény növelheti, de ugyanakkor energiatakarékoskodhatunk is, ha a fényerőt levesszük a szükséges szintekre azokban a helyiségekben, ahol kevésbé van szükség fényre.
Az univerzális dimmelés fázishasításos módszerrel történik, ahol a szinuszos váltóáramú 230Vac feszültséget kikapcsoljuk egy rövid időszakra félvezetők (triacok) segítségével. Ilyenkor csökken az effektív feszültség, s ezáltal a fényerő is.
Ez a módszer tökéletesen működik hagyományos izzókkal. Azonban manapság egyre több a LED-es izzó, s ezek nem feltétlenül alkalmasak dimmelésre. Ilyenkor speciális módszereket, beállításokat kell végezni, hogy elfogadhatóan működjön a dimmelés.

Világításvezérlő kontrollerek/kapcsoló/dimmelő aktorok

Bizonyos armatúrák különleges elektronikus ballasztokat igényelnek melyeket 0-10V vagy 1-10V-os vezérléssel lehet szabályozni. Egy másik megoldás, a manapság egyre jobban terjedő DALI digitális világításvezérlési technológia. Ebben az esetben a KNX vonal a DALI elektronikus ballaszttal kommunikál és vezérli az armatúrákat.

Világításvezérlés fázishasítással

Fázishasításos dimmelés

KNX LED dimmer 6csatornablank
Univerzális KNX dimmer

Hagyományos izzó dimmelése

Univerzális fázishasításos dimmelés hagyományos izzókra.

1-10V KNX dimmer

Neoncsővek dimmelése

0/1-10V balaszttal működő neoncsővek dimmelése

KNX dimmelési megoldások

Általános dimmelési megoldások

Rendszerséma különböző típusú armatúrák dimmelésére.

[fusion_products_slider picture_size=”auto” cat_slug=”vilagitas” number_posts=”50″ carousel_layout=”title_on_rollover” autoplay=”no” columns=”5″ column_spacing=”13″ scroll_items=”” show_nav=”yes” mouse_scroll=”no” show_cats=”yes” show_price=”yes” show_buttons=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /]