Okos fogyasztásmérés – smart metering mit is jelent?

Az okos mérő vagy smart meters egy olyan fogyasztásmérő eszköz, mellyel villamos energiát lehet mérni, időbélyeggel tárolni, továbbítani, de ezt az elnevezést gyakran használják gáz, vízfogyasztás mérőkre is. Lord Kelvin már a XIX. században megállapította, hogy mérés nélkül nem tudunk javítani a folyamatokon, s ez hatványozottan igaz energiafogyasztásunk csökkentésére is.

A okos fogyasztásmérés lehetővé teszi, hogy akár valós időben információt nyújtson a fogyasztásról a felhasználók és az energiaszolgáltatók számára is. A felhasználók az adatok birtokában folyamatosan optimalizálhatják és csökkenhetik energiafogyasztásukat ezáltal könnyen felügyelhetővé válik otthonuk energetikai rendszere.

Okos fogyasztásmérő megoldások 

A rezsiköltségeink tudatos kordában tartása, nem lehetséges okos mérők (angol smart-meter) nélkül. Átlagos otthonban villamosenergiát, vizet, gázt esetleg távhőt fogyasztunk s ezt havonta fizetjük a szolgáltatóknak.

A hozzáférhető, háztartásokban is egyszerűen felszerelhető napelemes rendszerek segítségével lehetőség adódik felhőalapú villamosenergiafogyasztás mérésére/tárolására. Cégünk által forgalmazott Fronius illetve Solaredge rendszerek is tudnak okos mérőket integrálni, adatait összesíteni kimutatni. Rajtunk múlik, hogy mit kezdünk az adatokkal, milyen intézkedéseket hozunk, hogy fogyasztásunkat csökkentsük.

Példák integrált fogyasztásmérésre

Amennyiben sokkal pontosabb mérésre van szükségünk (pl. elszámolásra kell), úgy MID (Measurement Instrument Directive) certifikált mérőeszközöket használhatunk. Ezekkel az okos mérőkkel igen nagy, akár ipari méretű mérőhálózatot is ki tudunk alakítani. A különböző mérők adatait pedig mérőadatgyűjtő szoftverekkel strukturáljuk, mentjük, elemezzük. Alább az ABB okos mérők családja (C,B illetve A sorozat) látható az egyfázisú háztartásbeli méréstől az áramváltós ipari fogyasztásmérőkig.

ABB okosmérő család
Ha nem tudod mérni nem lehet javítani rajta
Fronius kétirányú fogyasztásmérő

Fronius 3x63A kétirányú fogyasztásmérő

Solaredge okos mérő

Solaredge okos mérő külső áramváltókkal

[fusion_products_slider picture_size=”fixed” cat_slug=”okosmero” number_posts=”5″ carousel_layout=”title_on_rollover” autoplay=”no” columns=”5″ column_spacing=”” scroll_items=”” show_nav=”yes” mouse_scroll=”no” show_cats=”yes” show_price=”yes” show_buttons=”yes” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /]